Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2009 19:36 - Косово и манастирът Високи Дечани
Автор: rumyrayk Категория: Туризъм   
Прочетен: 9312 Коментари: 20 Гласове:
18

Последна промяна: 02.02.2018 06:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За връщането от Черна гора през Косово умувахме доста, и в крайна сметка не само, че не съкратихме пътя си, но си създадохме  доста емоции...Но за тях няма да пиша, а и не са обект на публикацията ми. Прежалихме 50 евро за вход в страната, това си го знаехме предварително, но махнахме снизходително с ръка- хайде, малко доходи да има за горките, че то без това няма от къде, сърбите са им спрели кранчето отвсякъде. На снимката- пътят за манастира...
image

Да, определено Дечанският манастир наклони везните за да поемем в тази прашна и леко стряскаща посока. Иначе, не че има много за разправяне, на два пъти за една нощ обърквахме границата, и първият път определено не беше по наша вина, пукахме гума, пътувахме в непрогледни тъмници по някакви високопланински завоища, дундуркахме се из задръстването на Косово поле с 10км. в час в прашливата мараня до новостроящата се магистрала. А в град Печ направо се опекохме от жега.
image
Ех, клетото Косово. То няма нищо общо с прелестите и екзотиката на Албания, на която ще отделя специално внимание по-нататък, нито с пленителната красота на Черна гора.
image
Косоварите, на които попадахме да питаме за пътя и прочие, тъй като табелките определено не са в изобилие, се оказваха все отзивчиви и много доброжелателни. Тези албаноговорящи или направо скачаха в колите да ни покажат пътя, или въртяха телефони на френдове, които говорят английски. Други пък ми подаряваха сокчета и дъвки- ей така. Митничарите им (поне ние все на такива се натъквахме), се оказаха готини и големи хумористи. Втория път, след като объркахме границата, направо се спукаха от смях, като чуха за премеждията ни. Всички митничари се събраха около нас, и го ударихме на бъзици. То и ние се хилихме яко.
image
Изобщо, навсякъде ни питаха- „Какво ви се е случило?”, „Защо така изглежда колата ви?”, а единия път направо ни забиха - „От коя война се връщате?”,защото толкова сюр ни се случи всичко, чее...Адреналинчето и пепрудите в стомаха- на макс. А колата ни след Косовските приключения изглеждаше така:image
Източник на по-долу написаното е Уикепедия, свободната енциклопедия. Текстовете в бордо са мои вметки. Манастирът Високи Дечани, Манастирът Дечани, Дечанският манастир или само Дечани е средновековен православен манастир в Косово. Архитектурно е съграден в съответствие с готиката на Апулия, а архитектурното му оформление го причислява към вардарския стил на късна Рашка. Тук почиват мощите на крал Стефан Урош III Дечански (кръстен от следовниците си по името на манастира), което прави мястото център за поклонение. В църквата Христос Пантократор се пази ансамбъл от средновековни стенописи на славяновизантийското изкуство. Строежът на църквата е започнат през последните години от управлението на Стефан Дечански, и е завършен от неговия син и престолонаследник Стефан Душан.
image
Манастирът Високи Дечани е строго охраняван. На влизане в манастира ни искат документите и ги задържат до излизането ни.. Някакъв си италиански умиротворител, дето не знае добре английски, първо казва, че едни документи са достатъчни, но после иска и останалите. Ние все си мислим, че нямаме вид на терористи, но ей на. Просто му е кеф да ни разкарва.
image
После ме оглежда, и ме връща да си сменя рокличката...Много разголена му се вижда. Ето тази рокличка. Снимката е от Албания. Заради правния статус на Косово и трудната ситуация със сигурността в страната, комплексът е вписан в червения списък на застрашеното световно културно наследство.
image
Манастирът е най-голямата сграда в средновековна Сърбия, и е построен в годините 1328 - 1335 от францисканския монах Фра Вита от Котор, като последен дом за крал Стефан Урош. Църквата представлява петкорабна базилика. Високите колони и готическите прозорци говорят за силно западно влияние. На главния вход на църквата, и на колоните, се намират произведения на каменоделското изкуство, като седящата фигура на Христос Пантократор, глави на лъвове и скулптури на лъвове.
image
Понастоящем, в манастира служат 30 монаси, игумен е архиепископ Теодосий. Много мила е срещата ни там с монах Авакум, който ни изпраща чак до пътя, после дълго ни маха с ръка- голям пропуск, че не го снимах! Беше някакво вълшебство целият ни престой тук. Малко българи са го посещавали, а това е християнска светиня от световна величина!Днес манастирът е център на почитта към Свети Стефан Урош III Дечански. Неговият син, цар Стефан Душан (царува в годините 1346-1355), след приключване на строителството освещава манастира на името на баща си.
image
Стенописите изографисани в периода 1335 - 1350, са сред най-впечатляващите примери за т.нар. „палеоложко възраждане“ в изобразителното изкуство на православните страни, намиращи се традиционно във византийска сфера на влияние. Тук са портретите с владетелите от родословието на Неманичите. Следствие от канонизирането на крал Стефан Урош III Дечански за светец по времето на Стефан Лазаревич (в началото на 15 век), и от написаното негово житие на българския писател Григорий Цамблак (1402-1409 игумен на манастира), мястото бързо продобива голяма слава, и е предпочитана цел за поклонение по време на османското робство.
image
Манастирската църква е богато украсена със стенописи. Те представляват най-добрия ансамбъл от стенописна живопис на Балканите през Средновековието. Хранилището на църквата притежава ценни икони от 14 до 16 век, и други църковни произведения на изкуството.
image
Мястото с гроба на Свети Стефан Урош III Дечански е важно за православието, като център за поклонение. Саркофагът е от изографисано дърво, и той стои на мраморен постамент, около който поклонниците минават лазейки. Стенописите във вътрешността на църквата (1335-1350), са направени по византийски модели.
image
През 2004 г. манастирът е обявен от ЮНЕСКО за паметник на Световно Културно Наследство. Икони и стенописи от манастира можете да намерите тук- http://www.pravoslavieto.com/poklonnichestvo/kosovo/dechani/index.htm
image

И един гълъб в полет над моравата. Символично...


image

47. ДЕЧАНСКИ МАНАСТИР

Фала богу за чудо големо!
А що ке се чудо нагледаме!
Що ми бе"а во една земя,
в една земя до два господара.
Кой да бе"а тие два господара?
Еден беше кральски цар Степан,
друг беше кральски цар Душан,
изговоре кральски цар Степан,
на онего сърбски цар Душан:
- Айде мие да се разделиме!
Просту тебе поле ем чифлидзи,
просту тебе рамна Шумадиа,
просту тебе сърбска на"иа,
просту тебе коньи, ем соколи,
просту тебе ърти, ем зъгъри,
за да одиш по лова, по гора;
да ми простиш два сажна место,
мегю Юпек, мегю Гяковица.
И му прости два сажна место.
Сакал кральот манастир да градит.
Имал кральот до три кули азно;
темль ке турит само от стребро,
а покроот от жежено злато.
Па го дочу сестра му Елена
ми гооре сестра му Елена,
на онего краля цар Степана:
- Я сум чула манастир ке градиш,
темель ке туриш само от стребро,
а покроот от жежено злато;
слушай, брате, твоя мила сестра,
тая тебе ука да научит.
Атар тебе да не ти останит;
ти си имал до три кули азно;
по отдамна книги покажует,
сега бъргу турци ке налазет,
ни темеля турци ке остайет,
на рисяни закон ке растурат.
Ако сакаш манастир да градиш,
как некога що градил Симеон?
Да ми "одиш преку слано море,
да ми пойдиш Венетичка земя,
тамо имат камня мерджанлиа,
от стреброто три аспри по-скъпо,
да го носиш, тешко не се носит;
да го кършиш, твърдо не се кършит.
Бладзе брате, сестра що послуша!
Блазе сестре, брата що поучи!
Го откупи камен мерджанлиа,
удри темель, сугради монастир.
Се посвети сърбски свети Степан,
се посвети и света Елена.
Ден денеска манастир ми стоит,
кои греит како врукьо сънце
от ощо йе лепо наградено,
от ощо йе "убаво написано.
От кога "одат рисяни на закон,
от кога "одат на Петровден,
до денеска се пеит и се прикажует.

Източник:  http://liternet.bg/folklor/sbornici/miladinovci/47.htm

Български народни песни събрани от Димитър и Константин Миладинови




Гласувай:
18



1. kosara2008 - !!!
07.09.2009 19:41
пътешествах заедно с теб...прекрасно е...а ти си вълшебен гид!!!!


не се наложи да си сменям рокличката, щото нъ ма видеха зад кадъра;-)пардон компа §(
цитирай
2. rumyrayk - ех, скъпа, Косово
07.09.2009 20:20
определено не е от най-вълнуващите и романтични места, но сърце не ми даваше да го подмина, и най-вече- заради този уникален манастир! :)
цитирай
3. kosara2008 - :) и едно парченце само...от
08.09.2009 00:51
от твоите приключения ме прави по -жива :)
цитирай
4. ufff - Ру,
08.09.2009 02:32
удоволствие беше да чета пътеписа ти.
цитирай
5. libertybell - Да, манастирът е уникален!
08.09.2009 02:37
Благодаря ти за разходката, Ру:)
И очаквам впечатленията ти от Албания:)
цитирай
6. rumyrayk - косарка,
08.09.2009 11:16
бих ти поръчала много по-гигантско парченце, но на кафенце ;)
цитирай
7. rumyrayk - уфффиии...
08.09.2009 11:22
удоволствието е мое, когато се видим, ще ти разказвам с подробности:) бяхме говорили нещо...но ме нямаше целият август- я да ти дрънна сега)))
цитирай
8. rumyrayk - либи,
08.09.2009 11:33
само да намеря малко повече време, и ще ги има и тях- ще са черешката на тортата, промис:)
цитирай
9. lion1234 - Явно никак...
08.09.2009 15:47
не са ти липсвали емоции в ,,горещото'' Косово, ха-ха! Горката количка - наистина е като след ,,война''!
Иначе и стенописите, и манастирът като цяло са великолепни - стрували са си премеждията!
Прегръдки, Съкровище!
цитирай
10. yuliya2006 - СТРАХОТЕН ПОСТИНГ! С ОБИЧ ДЖУЛИЯ ...
08.09.2009 22:54
СТРАХОТЕН ПОСТИНГ!
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
11. kosara2008 - :))) а може ли и идна сладуледена толтичка...
09.09.2009 00:57
ако стане слънчевко тейзи дни...мммкафенце можи можи уткаде си го купуфкате:)-

удоволствието ще е мое...голямо парче пътешествие ,определено си е прекрасно, Вълшебство!
цитирай
12. rumyrayk - ооо, никак не ми липсваха,
09.09.2009 21:55
това са незабравими "премеждия" от едно незабравимо лято :) прегръдкиии)
цитирай
13. rumyrayk - Джулия,
09.09.2009 21:56
радвам се, че ти хареса:))
прегръдки и от мен!
цитирай
14. rumyrayk - ох, бейби,
09.09.2009 21:59
с най-голямо удоволствие, щот ако е тортичка, и аз я предпочитам сладоледена, а ако ще е путешествие- да е горещо :))
цитирай
15. kuracpalac - Супер си наистина !
10.09.2009 11:18
Много се радвам че си ходила там.
Поздрави за Теб!
цитирай
16. tili - Прекрасен пътепис!
10.09.2009 15:29
Информативен, богат и с чувство за хумор! Поздравления!!!
цитирай
17. danailpetrov - нема що
10.09.2009 19:37
колата черквата чешмата фреските...
фантастика!
цитирай
18. rumyrayk - kuracpalac
10.09.2009 23:16
и аз се радвам страхотно, незабравими емоции и впечатления...поздравен бъди и ти от мен, и до нови пътешествия:)
цитирай
19. rumyrayk - tili
10.09.2009 23:25
благодаря за милите думи, по-скоро съм лаконична в текста, както и откъм снимки...но явно не пречи да въздейства и така, това е и целта ми- всички смели пътешественици по дух да пътуват заедно с мен :)
цитирай
20. rumyrayk - страхотно беше,
10.09.2009 23:26
Дани, ще ти разправям, живот и здраве:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: rumyrayk
Категория: Туризъм
Прочетен: 401604
Постинги: 69
Коментари: 1558
Гласове: 18418
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031