Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2009 17:43 - Докосване до Албания
Автор: rumyrayk Категория: Туризъм   
Прочетен: 5464 Коментари: 41 Гласове:
17

Последна промяна: 02.02.2018 10:11


По маршрут: България-Македония- Албания-Черна гора- Косово-Македония- България

Обичате ли...
image
... когато пътят се вие през завои, спиращи кислорода в дробовете;
image

 да дишате с пълни гърди, погледът ви да се пълни с величествени гледки на планини, реки и морета; да пътувате по тесни пътища, необезопасени, дъхоспиращи, по билото на отвесни, високи склонове, над километрични пропасти, от които адреналинът ви пуши през ушите;
image

...да опознавате нови градове и селца, да покорявате слабо известни дестинации;
image
 

...да мените ландшафта с усещания, както безкрайни маслинови, смокинови и смесени горички да насищат погледа ви, редом с нарови дървета, олеандри, магнолии, живописни широколистни и иглолистни;
image

...да бродите из старовековни крепости и замъци, да попадате в старинни каменни градове, повечето от които под егидата на Юнеско; Очи, къщи, спомени, впечатления...

image
 

...да уловите тъгата, надеждата, но най-вече духа на един народ, който има воля за реформи и по-добър живот...Ако обичате...всичко това,
image
значи това е Вашето пътешествие. Е, предполагам, не сте очаквали от мен някакви подреденки пътеписчета с главни букви, нито точно инфо за километража и де какво-що съм си купила ...макар, че разполагам и с подобна статистика. И където е текло сюр, боза няма да прокапе;)  
image

Както ми каза наскоро един мой френд и наш съблогър- видният пътешественик Thomas: „Моето е мейнстрийм, твоето - екзотика!”)). Той непрекъснато ме обижда на „авантюристка”, а аз все му прощавам, щото тайно подозирам, че е прав;)  
image

Е, това е пУложението. Най-обичам да ждрапам по чукари с джапанки ;) Като пантера съм се метнала на дървото, м.
image

Но поне Thomas, за разлика от други мои приятели, нямаше опасения, че заминавайки на такова „диво” място, ще бъда отвлечена, изнасилена и убита с камъни, за което съм му искрено признателна :)
image
Дори мисля, че и по снимките си личи колко съм неотвлечена, неизнасилена и недоубита)) Може и да греша, де…

)
image
И така, Добре дошли на това дълго, необикновено пътешествие- Pilgrimage in churches and monastery in Albania, под егидата на православна организация Boya, със седалище в Гърция.
image
От цялото двуседмично, интензивно скитане, в мен останаха разнообразни усещания за Охрид, Тирана, Лужние, Фиер, Саранда, Тепелена, Берат, Дурес, Химара, Влора, Шкодер, Гирокастер, Будва, Котор, Печ, както и за много други малко познати и непознати кътчета от прелестите на Балканите.
image

Нашите албански домакини полагаха големи усилия и старание всичко да ни е добре. 
image
Е, разкъртиха ни от път, ставане в около 7.30, та чак вечер до към 11.00 приключвахме. По-издържливите от нас, не лягахме преди 1.00-3.00, защото въпреки умората, се ръководехме от принципа, че „Сън спомен не прави”. На снимките- с двама приятели от Гърция. А на сиртакито им събрах очите, мога да кажа с гордост, че станах любимка на гръцката група, а факта, че говоря и езика им, направо ги очарова. 
image
А ето я и прочутата снимка от фейса „6 girls in 1 bed”, която албанската ми приятелка Кристи е пуснала. Интернационално (от 4 държави сме тук!),  женско пижама-парти с мнооого смях
image

Изобщо, програмата беше тежка, преходите изнурителни, навъртените километри- внушителни- но това е единственият начин да обиколиш и опознаеш цяла Албания за ограничен период. Шофьорът ни беше просто перфектен, отлично се справяше с опасните пътища, голям сладур, и запалка на сърчица ми подари :)
image
И разбира се, винаги остава време да се топнете в прегръдките на Йонийско и Адриатическо море, да се любувате на дивната природа, съчетание на море и планина, великолепна средиземноморска растителност, която ми е слабост...
image
Хапвахме хубави неща като сочни лавраци, пийвахме руйни винца...Добре ни хранеха хората! Единствено яденето в център Тавор никак го нямаше, при мисълта за оная италианска паста и неовкусените октоподи, още ми се повдига.
image
Албанците правят невероятни домашни ракии- както бели, така и жълти. Червеното им вино също е трепач, а по бира Тирана много си паднах. С чешмяната им вода обаче трябва много да се внимава- аз се разминах с диарията, защото имам здрав стомах, но половината от групата нямаха този късмет.
image

Албанците, с които общувах, бяха доста бързо сгряващи реотани, напук на разпространената приказка. Високо образовани, владеещи по няколко езика, усмихнати и мили, от тях видях само добро и изключително приятелско отношение. Пееха страхотно! А ето ме и с най-добрият измежду певците.
image
Албанците са готини, наследници на илирите. Онези щърбави мургавелки и ошмугани  чичковци със замърсени потници, яхнали дръгливи магарета, които се пускат по разни пътеписи и описания, не са лицето на Албания. Макар да има и такива... Времената в Албания са вече други, младите хора са други.
image
Албания е държава която още си ближе  раните, нанесени й от дивия комунизъм, който я бе пратил на дъното за дълго. Но да говорим за доброто, което избуява тук, а не за незарасналото зло. 
image
И на нас няма да ни е приятно, ако някой охранен западняк журналист дойде в България, снима изпаднал цигански квартал, клошарите край гарата, умствено увредени деца от дом за сираци, преливащи кофи за боклук, разкъртени пътища и столични квартали без канализация (да, такива има), и да каже- ей тва е България. Затова и моите очи бяха отворени предимно за напредъка  и борбата на албанското общество да изплува. На снимката:  Вълнуващо и високо, високо над морето, където се качих с мнооого стара джипка;)
image
.Албанците полека-лека се открехват за външния свят... 
image

Не, не казвам, че им е идеално. Далеч не е така. Беднотията е голяма, степента на неграмотност и безработица също. И мръсотията е голяма, това е проблем, който трябва да разрешат. Няма да е лесно, защото манталитет трудно се променя, както знаем. Но не е невъзможно.
image
Строи се хаотично и навсякъде, голям кич, голямо чудо.Много е характерна абсурдната шаренийка по кооперациите, където всеки цвят бие другият. Снимката е от Тирана.
image
Но кичът и причудливите хрумки, лишени от логика, съжителстват все по-често в последните години, с доста стилни архитектурни решения. За жалост, те се губят на общия фон. Някои крайни квартали са истински гета, и не окуражават да ходиш сам по улиците посред нощ.  image

Страната има проблеми с безработицата, корупцията, трафикът на жени и деца, оръжие и наркотици, пране на пари. В последните години на демокрация, се взимат сериозни мерки в тези насоки, като някои от тях дават добри резултати.
 image
И ако пътищата са знак за благоденствие и напредък, то в тоя аспект мога да кажа, че пътищата в Албания не са по-зле от нашите, напук на насажданите представи.…Обиколих цялата страна, и имам база за извод и сравнение.
image
Естествено, не можем да се надяваме тук на многолентови магистрали- ландшафтът не го позволява, Албания все пак е в по-голямата си част високопланинска страна.
image
Бях чела някъде, че албанците карат като диваци, но няма такова нещо. Има много гробове край пътищата,  наблюдават се и пътни хулигани, но не бих казала, че нашите им отстъпват по безочие и арогантност. Та до тук с митовете и легендите, колко ни е по-по-най всичко.
image
Цяла Албания е осеяна с бункери от епохата на комунизма, които малоумният комуняга Енвер Ходжа е посял навсякъде, в случай на инвазия. Такъв варварски комунизъм са преживели малко народи по света...
image
Комунизмът се усеща, няма как-  рошав и зъл, носещ негацията на твърд атеизъм и материализъм, прикрити зад лицемерна загриженост и псевдо милосърдие, братство и равенство, обещания за безоблачни бъднини, за които историята многократно е доказала, че никога не се случват.
image
Според някои източници, броят на бункерите в Албания е по-голям от броя на автомобилите...Вероятно е така, като се има предвид факта, че до преди 20тина година албанците нямаха право на личен автомобил, дори на притежание на животни, нито право да се женят за чужденци, плюс стотици подобни простотии, каквито само болен мозък може да роди.
image
По време на 23 годишната дивашка комунистическа диктатура, 1600 черкви и религиозни сгради в Албания са разрушени.
image
 Диктаторът Енвер, вкарал страната в безпрецедентна изолация, отдавна вече не е между живите, но малката изстрадала държавица, лека-полека се съвзема в последните 20 години от жестоките удари, които са й нанесени.

 







image

Днешна Албания е страната на мерцедесите- от последен модел супер класи и оф-роудс, та до най-ретро модели мерджани тип конска глава и пр.- чак да се умилиш. Така и не разбрах на какво се дължи това, забравих да попитам.  image
 
 На второ място, по мои нескромни наблюдения, може би са фолксвагените, на трето-bmw-тата. Японски автомобили се срещат рядко, както и френски. Плодовете са вкусни и сладки, както се вижда от снимката...ммм, обожавам смокини. image
Албанките се носят нормално, по улиците могат да се срещнат както елегантни, така и красиви жени. Рядко можеш да видиш по улиците забулени жени. Е, усеща се и едно съвсем по ориенталски залитане по лъскавкото. Присъствахме и на няколко сватби в различни градове...пищни, и все булки хубавици уцелвахме. image
Вярно е- по кафенетета и баровете запиват само мъжаги, типично. Също така е вярно, че в много от градовете се усеща една екзотична атмосфера, характерна за Изтока, напомнят типични мюсулмански градчета, каквито съм виждала в Турция. image
Крайбрежните градове пък, въпреки удивителната природна красота, с която са дарени, се застрояват безогледно, подобно българските курорти, но лишени от техния лукс и бляскавост, въпреки някои мощни стремежи към неомутризъм, роден от шахтите на страха. Както споменах- оръжие, наркотици, проституция...  image
Главите на основните религиозни групи полагат много усилия за мирно и хармонично съжителство между всички религии и етноси, за климат на мир и толерантност. Слава Богу, раните са позавехнали, мюсулмани и християни се надяват, че никой зъл гений няма да ги разчопли отново. image
Броят емигранти е огромен. В Косово, Черна гора, Гърция и Македония живеят най-много албанци. Поради тази причина има трудности и със статистиката по редица други въпроси. Като този- какъв е процента на християните и мюсулманите. На снимката се гушкам с гръцките ми приятели. image
Възраждането на православната църква в Албания започва през 1991ва, предизвикано от радикални политически и икономически реформи, непосредствено след колапса на комунистическата система. Голяма е разликата ПРЕДИ   image
И СЛЕД! image

Според негово блаженство +Анастасиос, митрополит на Тирана, Дурес и цяла Албания, православните са ј , не са малко и католиците.  image

Анастасиос се приема от православната, и не само, общности в страната, като един съвременен апостол. Незабравима беше срещата ни с него. Имах честта за беседа и снимка с този велик мъж. Той е всепризнат ерудит и радетел за мир в световен мащаб, с чувствителен авторитет в политическите и научни среди, един от най-големите учени и догматици на нашето време.
image

Манастирът Арденица в Лужние, манастирът св. Козма в Колкондас, старият град Аполония, крепостта Розафа, и много други приказни места ме плениха завинаги. Места за пътешественици и изследователи, които малко от редовите туристи знаят и посещават. 
image
Представители на събитието от Сърбия липсваха…От Турция бе монах Йезекиил, който служи на Принцовите острови и в Атон едновременно. Ето ме с този скъп приятел.
image
Групите от Албания, Гърция и Румъния бяха добре застъпени, общо се събрахме около 50тина. Оформихме се страхотна дружина, накрая наистина се почувствахме като едно голямо семейство. Много от нас завързаха ценни и дълбоки приятелства.
image



2част


И така, още малко, защото остана недовършено, за повече няма да имам време днес, а утре изпращам първолаче на училище, не е шега работа :) А искам да си изпълня обещанието и за 2ра част,  та ето още малко допълващи щрихи...За повече- просто идете и вижте...Или почакайте да си събера мислите и пътешествията и да ги центрирам в един личен, пътешественически сайт. Но и тук ще продължа да ви радвам със своите кратки репортажи за екзотични места. На снимката съм с албанска шапка, много добре ми стои, нали :) 
image

А ето и още малко факти. Само в последните 18 години, в Албания  са построени над 150 черкви- и то какви!, още толкова са реставрирани и възстановени.
image
За така кратък период, наистина е постигнато толкова много, че наистина ми е трудно да повярвам, колко имаме да се учим и наваксваме, спрямо албанския опит и ентусиазъм в тази насока. Вижте на снимката- така изглежда дом за изоставени деца, под егидата на църквата. Дечицата бяха много мили и възпитани, те ни попяха, почерпиха и поздравиха. На преден план се вижда и директорката- гъркиня. Забележителна жена!
image
То не са детски лагери, християнски центрове, домове за деца, медицински християнски центрове на колела, също и дентални...Жалко е, че с всичките ни претенции в някои отношения, вече дишаме прахта и на албанците...На тази снимка съм с ръководителката на летен  център за деца- също гъркиня. Допаднахме си много.
image
И така- това е за сега...:) Далеч не е всичко, но повече следващия път. 
Благодаря за вниманието и огромния брой четения на тази публикация. Надявам се да съм ви доставила радост, да сте научили нещо ново, и поне малко да съм успяла да ви потопя в екзотичната атмосфера на Албания. До нови пътешествия! :) 
image




Гласувай:
17



1. анонимен - Супер джитканица!
14.09.2009 17:53
По-често да се случва! :-D

\m/
//
цитирай
2. анонимен - ру,любима!
14.09.2009 17:55
на снимката с попа много си смирена,а горе на черешата си страхотна!добре си дошла:)
цитирай
3. rumyrayk - zlika
14.09.2009 18:04
поомешах малко снимки и текст, та джитканицата да е пълна:))) ще ми се случва...луд умора няма ;)
цитирай
4. rumyrayk - о, скъпи! :)
14.09.2009 18:07
добре си ми заварил, ти остави, че съм на черешата, но и на смокинята съм:)) искаш ли да те разхождам още- най-смирено да попитам:)
цитирай
5. анонимен - Ако искаш ше те поразходя с таксито, ...
14.09.2009 18:13
Ако искаш ше те поразходя с таксито,м?
цитирай
6. sowhat - уникално, красиво и великолепна си ...
14.09.2009 18:14
уникално , красиво и великолепна си малка моя
запали ме
и там ще ида
всъщност още онзи ден исках , но не бях с кола

и така
подчертавам
освен томас и аз не съм мислела че ще бъдеш изнасилена или убита .

а и както успях и сама да видя - балканите са великолепно място - стига да имаш душа сърце и очи върху тях
цитирай
7. rumyrayk - саше
14.09.2009 18:15
само ако не пускаш брояча :))
цитирай
8. анонимен - скъпа ru,
14.09.2009 18:19
приятелството си е приятелство,но преди да те взема с таксито трябва да се барнеш много яко и да се отбиеш до близкия банкомат,знаеш качеството си има цена:)
цитирай
9. rumyrayk - емка
14.09.2009 18:20
тамън си запреглеждах "следени" да видя какво съм изпуснала да следя, виждам, че и теб съм те "изпуснала от око" и ще гледам да наваксам сега на две на три, че утрееее...е Големият ден!))))

Без дух и сърце- нищо не става, мдааам.
цитирай
10. rumyrayk - аз съм беден пътешественик,
14.09.2009 18:23
дори розовите ми джапанки са с изтъркани подметки :))
цитирай
11. sowhat - успех утре на малката ни първолачка
14.09.2009 18:33
ще съм духом с вас :))
цитирай
12. анонимен - Поздрав за удивителната жена
14.09.2009 18:49
с леопардова "кожа", посетила удивителни места!
цитирай
13. rumyrayk - ще й предам,
14.09.2009 19:05
агапи му:)
цитирай
14. rumyrayk - Слави,
14.09.2009 19:06
сега като го чета- много малко съм разказала :)...наистина.
цитирай
15. boksi - SUPER!!
14.09.2009 19:28
!!!
цитирай
16. rumyrayk - мдам, мим-
14.09.2009 20:06
а постингът стана един, ако забелязваш:)) извинявай за неволно изтритите коментари:)
цитирай
17. boksi - DA
14.09.2009 20:11
Taka e po-dobre! Strahotno e! Sledva6tiat pat idvam s teb!!!!
цитирай
18. libertybell - Страхотно пътешествие си направила!
14.09.2009 22:05
Върнах се и пак прочетох с удоволствие предишните разкази от пътуването! Наистина си е струвало изтъркването на розовите джапанки:)))
Пожелавам ти още много вълнуващи пътeшествия и приключения, Ру!
А за утрешния ден - всичко най-хубаво на малката принцеса! Да й върви училището по вода:)
цитирай
19. boksi - I malko snimki si pusnala vse pak...
15.09.2009 11:06
Kude e lubimata mi ?:))) A dnes biahte number 1 !:)))
цитирай
20. lion1234 - Привет, вълнуваща Разказвачке!
15.09.2009 13:05
Радвам се, че чудесният ти пъстроцветен, многопластов, емоционално наситен пътепис е далеч от предразсъдъците на ,,загрижените'' ти приятели, от тенденциозните едностранчиви ,,атракции'' на ,,някой охранен западняк журналист'', както и от ,,патриотичните'' репортажи на родни репортерки, търсещи евтина слава и овации.
Тъкмо напротив, картината на съвременна Албания е представена от теб многостранно, с всички плюсове и минуси, с недостатъците и предимствата си, с тревогите и радостите на тези изстрадали безумията на малоумника Енвер Ходжа хора.
Редом с това, представените от теб великолепни, дивно красиви пеизажи и приветливи, усмихнати, отзивчиви домакини от обкръжението ти, без съмнение са израз на добрата ти воля и на дълбоко заложените в теб преди всичко общочовешки ценности!
Желая ти още много такива прекрасни приключения!
И да не забравя: честито ти Първолачка! Успех на малката ми дружка Ерика!
цитирай
21. kosara2008 - обичам да пътешествам с теб,
15.09.2009 14:45
и теб та обичам щото немаш спирачки и си красотница, ех, много съкровища сте...но имим местенце за всички и за първолаченцата, също и повече, букетчета са те, неповторимосладки!

удоволствие ми и и съзерцавах си с наслада, съпреживяването е самото великолепие...и ти си смокиненото момиче с вълшебния поглед, лудетина, която се разхожда с вятъра...песен през времето и за утре ...

и аз си вкусих смокинка,два пъти...тук, тук...
цитирай
22. rumyrayk - Taka e po-dobre! Strahotno e! Sl...
15.09.2009 22:29
boksi написа:
Taka e po-dobre! Strahotno e! Sledva6tiat pat idvam s teb!!!!


задължително;)
цитирай
23. rumyrayk - Върнах се и пак прочетох с удовол...
15.09.2009 22:32
libertybell написа:
Върнах се и пак прочетох с удоволствие предишните разкази от пътуването! Наистина си е струвало изтъркването на розовите джапанки:)))
Пожелавам ти още много вълнуващи пътeшествия и приключения, Ру!
А за утрешния ден - всичко най-хубаво на малката принцеса! Да й върви училището по вода:)


Либи, имам още една камара джапанки, чертая им маршрута;) Всичко най-хубаво и на теб, и благодарим за пожеланията:)
цитирай
24. rumyrayk - Kude e lubimata mi ?:))) A dnes bi...
15.09.2009 22:43
boksi написа:
Kude e lubimata mi ?:))) A dnes biahte number 1 !:)))


е повече от това не мога))
любимите снимки не са за всяко око, my lovely)
цитирай
25. rumyrayk - Джош,
15.09.2009 23:11
първолачката бе неотразима и ентусиазирана за учене и нови предизвикателства, ще видим:)) 10х от нейно име:)
Останалото- без коментар, поне тук. Ти го каза превъзходно:) Моите думи имат щастливата способност да попадат винаги там, за където са предназначени. Останалите не ме интересуват, аз в каменисти почви не си губя времето да сея.
Прегръдки:)
цитирай
26. rumyrayk - косара, пътешественичкe по дух,
15.09.2009 23:22
да се грабваме и да пътуваме още, и още:))
леле, каква романтична представа ми насади за самата мен- идва ми да те черпя едно кило смокини, но ако може аз да ти ги набера ;)
а първолаченцата- бяха супер сладки бебета...страхотна емоция беше цял ден...но утре влизаме в ритъм :)))
цитирай
27. boksi - :))))
16.09.2009 10:12
Hubavi djapanki ina4e, da ne ti e iz4eznala kolekciata s obuvki :)))))
цитирай
28. rumyrayk -
16.09.2009 10:18
не си прави майтапи с кака си:))
цитирай
29. kuracpalac - Навсякъде има прекрасни места...
16.09.2009 11:41
...и добри хора...Но, човекът трябва да има широка душа и добро сърце да ги види...Ти си такъв Човек, и аз се винаги много радвам на такива хора.
Много успехи на малкия ученик и на Теб!
цитирай
30. rumyrayk - хей,
17.09.2009 09:18
абсолютно си прав- сетива трябват, за да видиш и усетиш...аз също се радвам на такива хора :) Благодаря за пожеланията към малката ученичка :)
цитирай
31. gitchkagramatikova - Ру, следващия път ако не ме вземеш с теб,
17.09.2009 11:23
ще ти се разсърдяяя!
Супер! Направо се влях в кръвоносната система на пътеписа ти. Никой не е очаквал от теб "някакви подреденки пътеписчета с точно инфо за километража и де какво-що си си купила..." Дет се е лял сюр, боза няма да прокапе! Да.
Всичко прекрасно, но се натъжих от онзи пасаж, в който описваш какво прави Църквата в Албания за бедните и страдащи деца чрез детски лагери, християнски центрове, домове за деца, медицински християнски центрове... А какво прави нашата Църква на целия този фон?...
цитирай
32. flyco - ...
17.09.2009 11:47
добре е
цитирай
33. rumyrayk - добре е кое ? :)
17.09.2009 17:59
flyco написа:
добре е


кое ? :)
цитирай
34. rumyrayk - ще ти се разсърдяяя! Супер! На...
17.09.2009 18:17
gitchkagramatikova написа:
ще ти се разсърдяяя!
Супер! Направо се влях в кръвоносната система на пътеписа ти. Никой не е очаквал от теб "някакви подреденки пътеписчета с точно инфо за километража и де какво-що си си купила..." Дет се е лял сюр, боза няма да прокапе! Да.
Всичко прекрасно, но се натъжих от оная пасаж, в който описваш какво прави Църквата в Албания за бедните и страдащи деца чрез детски лагери, християнски центрове, домове за деца, медицински християнски центрове... А какво прави нашата Църква на целия този фон?...


Описанието ми е повече от скромно, като се има предвид колко рядко посещавани и труднодостъпни места видях- но трябва да напиша 20 постинга за целта, а деня определено не ми минава пред компа...)) Като гробът на св.Козма, примерно... И това отличава истинското пътешествие от масовият туризъм и "печи гъз". Не, че имам против него, де- напротив, и аз две седмици дремах по плажовете))) С удоволствие ще те взема с мен, може да обсъдим някой маршрут;) А на въпросът ти...май е риторичен...((

цитирай
35. tili - Възхитителен, искрен и
17.09.2009 23:45
информатевен постинг! Лио е казал нещата точно! Присъединявам се към мнението му и ти благодаря за насладата и размисъла!!! ;-)))
цитирай
36. rumyrayk - информатевен постинг! Лио е казал ...
18.09.2009 11:31
tili написа:
информатевен постинг! Лио е казал нещата точно! Присъединявам се към мнението му и ти благодаря за насладата и размисъла!!! ;-)))


Тили, и аз благодаря :)
цитирай
37. mmmmmmmmm - Браво
23.10.2009 11:26
и за снимките и за разказа!:)
Пожелавам още много интересни и приятни пътувания!:))
Поздрави!:))
цитирай
38. rumyrayk - 10х!
26.10.2009 10:35
И аз на теб пожелавам мнооооого пътувания и страхотни приключения :) поздрави и от мен!
цитирай
39. whitepigeon - Браво! Браво! Хубаво и нагледно ...
29.11.2009 22:33
Браво! Браво! Хубаво и нагледно разказано :-)
цитирай
40. rumyrayk - да, наистина
01.12.2009 14:59
незабравимо пътешествие, гълъбче,
радвам се, че се прелитна по тези ширини :)
цитирай
41. borsi - :)) http://rumyrayk. blog. bg/...
18.01.2010 11:41
:)) http://rumyrayk.blog.bg/photos/37550/5360_1184145974548_1555214758_471114_1336453_n.jpg

Първичен импулс, да се гмурне човек при вас :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: rumyrayk
Категория: Туризъм
Прочетен: 401666
Постинги: 69
Коментари: 1558
Гласове: 18418
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031